Τι είναι το WebXR ?

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή … Το WebXR θα αλλάξει το τρόπο που βλέπουμε το Web στο βάθος και όταν εννοώ βάθος εννοώ το VR / AR ξεχάστε μια 2D σελίδα και φανταστείτε έναν κόσμο, ναι εικονικό κόσμο που μπαίνεις μέσα κυριολεκτικά με οποιαδήποτε συσκευή ή είναι Μάσκα VR ή κινητό τηλέφωνο ή PC, ήδη γίνεται απλά ακόμα δεν το έχετε πάρει χαμπάρι.

Στην ουσία λοιπόν αυτό είναι το WebXR και στο τέλος του άρθρου θα σας δείξουμε μερικά παραδείγματα. Το WebXR είναι ακόμα σε alpha στάδιο, λίγοι (όπως εγώ) βλέπουμε τις πραγματικές δυνατότητές του επειδή κατέχω το Oculus Quest, λίγοι Έλληνες κυρίως χρήστες και όχι Developers χρησιμοποιούν το Oculus που φαίνεται πως θα αλλάξει τον Virtual κόσμο για πάντα.

Υποστήριξη από κολοσσούς

Facebook Reality Labs , Google …Και η αχώνευτη apple που θέλει να βγάλει από την μύγα ξύγκι καθώς ο safari δεν υποστηρίζει ακόμα WebXR (το κάνει κρυφά), τι εννοώ ? To WebXR δουλεύει στους Broswer. Μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι στον Broswer χωρίς να κατεβάσεις κάτι extra … βλέπε stadia κλπ Chrome , FireFox ακόμα και ο νέος Chromium Broswer της microsoft ( ο οποίος είναι πολύ σταθερός) υποστηρίζει το webXR !

Tο Τώρα

Το Jahoo μέσω του HUBS της Mozilla έχει φτιάξει αρκετούς κόσμους με τρομερές δυνατότητες. Φανταστείτε ένα μουσείο τέχνης να το βλέπετε με τους φίλους σας ταυτόχρονα ή να βλέπετε μια ταινία ταυτόχρονα ή απλά να συζητάτε , εκπαίδευση παιδιών σε τάξη ! (Ειδικά τώρα με τον Covid) από οποιαδήποτε συσκευή ! Το φαντάζεστε ? Καλός γιατί αυτή την στιγμή ΓΙΝΕΤΑΙ στο JahooVR αλλά δεν το έχετε καταλάβει !

Ναι θέλετε ένα καλό PC, Ναι για καλύτερο immersive πρέπει να έχετε το Oculus αλλά είναι πραγματικά ένας άλλος κόσμος.

Ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του όσο αφορά την ηλιθιότητα είναι καιρός να χωριστούν αυτές οι ομάδες και να πάμε μπροστά σε άλλο επίπεδο πιο ασφαλές, πιο γρήγορο, πιο φαντασμαγορικό πιο όμορφο και προπάντων πιο γαλήνιο για την ψυχική ηρεμία όλων.

Το JahooVR θα είναι εδώ να σας ταξιδέψει στο σύμπαν … κυριολεκτικά, έλα μέσα !

  1. Δείτε το Hello XR της mozilla εδώ
  2. FRAME η Virtual πλατφόρμα του JahooVR 
  3. Παρθενώνας VR 2020
  4. Μars One VR ναι θα πάτε στον Άρη …τον πλανήτη

Tassos S. Manolis

VR Guru 

Founder of JahooVR